A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

Otthon maradtunk, edzünk

Helyben futásHa már itthon maradtunk, home office-ban, akkor mozognunk is kell, hiszen nem szeretnénk +10-15 kilóval nehezebben visszatérni irodánkba. Még a végén megkérdezik munkatársaim, hogy új kolléga érkezett?
 
Izgatottan kezdtük el az edzéseket itthon, de előtte helyet kellett találni annak, hogy közösen vagy egy személyben hol is tudunk edzeni. Azon gondolkodtam, hogy először a kardio edzést kezdem el. Kíváncsi vagyok arra, hogyan fog sikerülni, kitartó leszek-e, esetleg a szomszédot zavarom, de ezt a kérdést csak akkor tudom megválaszolni, ha visszatérünk a normál kerékvágásba.

Azt a tanácsot kaptam, hogy kezdőként ne tervezzem, hogy rögtön teljes maratoni távot futok. Ez természetesen képletes, hiszen a lakásban nincs is erre lehetőség, bár hallottam olyanról, aki a folyosón lefutotta a komplett maratoni távot, igaz 6 óra alatt. Gondolom más dolga nem volt.  Rövid ugrásokkal kezdtem amihez ugrálókötelet használtam, szinte minden háztartásban található ugrálókötél, főleg ahol gyermekek is vannak.
 
Ezt a mozgást 15-20 percben határoztam meg, ennyi kezdésnek teljesen elég is volt. Ha kutyád van, akkor kipróbálhatod vele együtt, nagyon mókás, amikor a szőrös barátod veled együtt ugrál, vagyis próbálkozik. Lazításként pedig próbáljunk egy keveset sétálgatni pár lépést, hogy a testünk szünetet tartson a következő blokkig. Step pad
 
Ne szégyelljük a sétát, mert szükségünk van rá. Mikor ez a mennyiség a napi kettő 15-20 perc ugráló kötelezés már kellően könnyedén megy meghosszabbíthatjuk az időt vagy pedig beiktathatunk egy harmadik blokk részt. De szerintem ehhez már nagyon fanatikus ugrálókötelesnek kell lennünk. Ezért ideje lesz váltanunk egy másik otthon végezhető feladatra. 

A következő javaslatom, amivel lehet folytatni az edzést otthon, ahhoz szükséges egy step pad, ha esetleg nem szeretnénk ilyet beszerezni, akkor egy szék is megfelelő, ami lehetőleg nem párnázott, hanem egyenes, kemény a felülete. A fellépésekkel tudjuk erősíteni combizmainkat, vádlinkat, fenékizmainkat és hasizmunk is erősödik.
Sulyzo
Először hozzá kell szoknunk az új terheléshez, hiszen 10 perc fellépés komoly izomlázat tud okozni. Sokunk azt a hibát követi el, hogy túl gyorsan, túl nagy lendülettel állunk neki a sportolásnak. Így azzal fizetünk a túlzott lelkesedésünkért, ami gyakran frusztrációhoz, fájdalomhoz és akár sérülésekhez is vezet. Vegyük figyelembe, hogy testünk új kihívásokkal néz szembe.

A lassú fogyás sikere a folyamatosság, kulcsfontosságú, hogy ezt betartsuk, ha nem szeretnénk yo-yo efektust megélni.


Utolsó javaslatom, a helyben futás, amit végezhetünk magas térd emeléssel is. Mielőtt ennek a megerőltető gyakorlatnak neki állunk, gondoljuk végig, hogy a szív- és érrendszerünknek alkalmazkodnia kell az új követelményekhez, és időt kell adnunk az izmainknak és a csontjainknak, hogy felkészüljenek terhelésre. Az edzést úgy ütemezzük, hogy mindig legyen egy pihenőnapunk, amennyiben futónapot tartunk. Ugralokotel

Ez az egyszerű edzési terv segít mindenkinek az induláshoz sérülések nélkül. Általános lesz az az érzés, hogy fájni fog mindenünk, mint akin átment az úthenger, ahogy őseink mondani szokták. Ne feledkezzünk meg a futás előtti nyújtó gyakorlatokról sem, mintha a szabadban futnánk. Ezeket a gyakorlatokat lehetőleg kiszellőztetett helységben végezzük, hogy legyen oxigén a szobában, nappaliban.
 
Asics
Azt javasolták, akik már több tapasztalattal rendelkeznek ebben a témában, hogy amennyiben lehetséges, ne mezítláb, vagy zokniban fussunk otthon helyben, hanem ugyanúgy sportcipőben, futócipőben. Így elkerülhetjük a vízhólyagokat talpunkon.
 
Sportcipőink helyes kiválasztása segít abban, hogy helyben futás esetén is sportcipőnk, futócipőnk a megfelelő tartást biztosítsa. Az otthoni talaj nagyban hasonlít a betonon vagy járdán való futáshoz. Mivel a kemény felület nem tompítja lépéseinket. Válassz ehhez Asics, Saucony sportcipőt, futócipőt,
 

Amit még szeretnék kipróbálni otthoni időtöltésem alatt, a súlyokkal való edzés, jóga és a fekvőtámasz minden formája. Jó edzést Nektek is.